Ahvenanmaa

Historia

Ahvenanmaan kansallispuku oli Kotikutomo Helmi Vuorelman tuotannossa 1900-luvun alkupuolella. Puvusta löytyy piirroskuva Vuorelman Kansallispukukuvastosta vuodelta 1938 (sivu 3). Ahvenanmaan puvusta on punainen ja sininen versio. Sininen versio vastaa Lemlandin kansallispukua ja punainen Maarianhaminan pukua. Tämä pukuni, joka edustaa punaista versiota, on peräisin 1900-luvun alkupuolelta. Alkuperäisiä osia ovat liivihame ja paita.

Puvun osat

Ahvenanmaan kansallispuvun villakankaisessa liivihameessa on mataranpunainen hamekangas, jonka helmassa on sinisiä, vihreitä, keltaisia ja punaisia poikkiraitoja. Liiviosa on oliivinvihreää villakangasta ja sen etumusta koristaa kaksirivinen messinkinapitus. Paita on yksinkertainen, Vuorelman ”peruspaita” pienellä pystykauluksella Pukuun kuuluisi puuvillainen keltaruutuinen esiliina ja samasta kankaasta ommeltu huivi. Nämä puuttuvat kokoelmastani ja kuvasta.

Aikuisten naisten päähine on tykkimyssy, joka Vuorelman Kansallispukukuvaston (1938) mukaan on päällystetty punaisella silkillä. Tytöt käyttänevät silkkinauhoja.

Koko 34.