Kokemäki

Historia

Kokemäen kunnan kulttuurilautakunta tilasi Kokemäen kansallispukun, joka valmistui vuonna 1979 Hilkka Vilppulan ja Maija-Liisa Heikinmäen kokoamana. Kokemäen puku on ollut Vuorelman tuotannossa ja minunkin pukuni lienee Vuorelman materiaaleista ommeltu. Se on hankittu kirpputorilta, joten puvun taustaa en tunne, mutta se on luultavasti ommeltu pian puvun julkistamisen jälkeen. Olen täydentänyt pukuani esiliinalla ja tykkimyssyllä.

Puvun osat

Kokemäen kansallispuvun hame on pomsia, jossa tiilenpunasella pohjalla on ohuita sinisiä, vihreitä ja valkoisia raitoja sekä valkeita flammutäpliä. Liivi on ommeltu hamekankaasta. Se voisi olla myös tummansininen. Liivi on tyköistuva ja siinä on runsaasti leikkauksia, mm. laskosvollit sekä kiilat sivuilla. Liivi suljetaan piilohakasilla. Tasku on tehty tummansinisestä villakankaasta – samasta kuin toinen liivivaihto on. Taskua kiertää hamekankaasta tehty reunus ja se kiinnitetään vyötärölle punavalkealla pirtanauhalla. Esiliina puuvillapalttinaa ja kuvioitu pystysuunnassa punaisilla raidoilla. Paidassa on leveä kääntökaulus, jossa on reikäommelkoristelu. Samaa reikäommelta löytyy rannekkeista. Paidan halkio suljetaan koristelemattomalla paljinsoljella.

Aikuisen naisen päähine on pienehkö tykkimyssy, joka on päällystetty tiilenpunaisella silkillä ja ketjupistokirjottu monenvärisillä silkkilangoilla. Tykkipitsiksi sopii raumalainen nyplätty pitsi. Tytöt käyttänevät nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36