Munsala Brage

Historia

Munsalan kansallispuvusta on kaksi versiota, tämä suomenruotsalainen Bragen puku ja Kotikutomo Helmi Vuorelman / Helmi Vuorelma Oy:n valmistama liivihameellinen Munsalan puku. Munsalan pukua koottiin Bragen johdolla pitkään eri versioista johtuen 1910-1930-lukujen aikana. Kokoelmassani on kaksi suomenruotsalaista Munsalan pukua 1900-luvun jälkipuolelta.

Puvun osat

Munsalan puvun hame on pohjaväriltään sininen ja se on raidoitettu keltaisilla, mustilla, punaisilla, valkeilla ja mustilla ohuilla raidoilla. Liivi on saman sininen kuin hamekangas. Liivissä on kaksirivimessinkinapitus edessä ja takana on myös pari nappeja. Liivin etuosan alareuna on v-mallinen. Paidassa on pieni pystykaulus ja nappilista edessä. Esiliina voisi olla silkkinen, mutta minun puvussani se on yksinkertainen, valkea puuvillaesiliina. Tasku on sinistä villakangasta, koristeltu kirjonnalla ja reunustettu keltaisella nauhalla. Se sidotaan vyötäisille keltaisella nauhalla. Munsalan puvun kanssa käytetään valkopohjaista ruusukuvioista villahuivia tai silkkihuivia, joka puetaan liivin päälle. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Myssyn silkki voi olla sininen, vihreä, harmaa, musta tai luonnonvalkea ja siinä voi olla kirjontakuvioita koristeena.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36/38 ja 40.