Karstula

Karstulan kansallispuvun on tilannut Karstula-Seura ja sen on koonnut Mariliina Perkko. Puku julkistettiin Karstulan maatalousnäyttelyssä vuonna 1974. Oman pukuni on käsintehty, osittain Helmi Vuorelman materiaaleista valmistettu ja peräisin 1900-luvun loppupuolelta.

Hame on sammaleenvihreäpohjainen, jossa on punaisia, mustia ja keltaisia ohuempia raitoja. Paidassa on leveät hihat, jotka on laskostettu hartioille ja vetopoimutuksella rannekkeille. Pystykauluksessa on nirkkoreunus. Punainen parkkumiliivi on lyhyt ja pienikörttinen. Se kiinnitetään liivikankaalla päällystetyillä napeilla. Lyhyen liivin ja hameen välistä näkyy paitaa eli naurismaa. Huivi on puuvillaa ja siinä on punavihreä ruudutus. Esiliinassa on punaiset ripsiraidat ja sen väljyys on koottu vihreänkirjavaan pirtanauhaan. Vyötäröllä roikkuu pronssinen, hennosti kuvioitu avainkokka. Koruna on solki.

Aikuisen naisen päähineenä on tykkimyssy. Tykkimyssyn upea koppa on ikatkuvioista raidallista silkkiä. Myssyyn kuuluisi harsokankainen noukkapitsi nyplätyllä reunapitsillä, mutta minun tykissäni oli kiinni teollinen pitsi. Tyttöjen päänauhat koostuvat kahdesta punaisesta ja yhdestä mustasta silkkinauhasta.

Koko: 38