Karstula

Historia

Karstulan kansallispuvun tilasi Karstula-Seura ja sen kokosi Mariliina Perkko. Puku julkistettiin Karstulan maatalousnäyttelyssä vuonna 1974. (Salo 1992.) Oman pukuni on itse ommeltu, osittain Helmi Vuorelman materiaaleista valmistettu ja peräisin 1900-luvun loppupuolelta.

Puvun osat

Hame on sammaleenvihreäpohjainen, jossa on punaisia, mustia ja keltaisia ohuempia raitoja. Punainen parkkumiliivi on lyhyt ja pienikörttinen. Se kiinnitetään liivikankaalla päällystetyillä napeilla. Lyhyen liivin ja hameen välistä näkyy paitaa eli naurismaa. Paidassa on leveät hihat, jotka on laskostettu hartioille ja vetopoimutuksella rannekkeille. Pystykauluksessa on nirkkoreunus. Esiliinassa on punaiset ripsiraidat ja se sidotaan vyötäisille vihreänkirjavalla pirtanauhalla. Vyötäröllä roikkuu pronssinen, hennosti kuvioitu avainkokka. Sama kokka kuuluu mm. Pihtiputaan ja Saarijärven kansallispukuihin. Koruna on solki.

Aikuisen naisen päähineenä on tykkimyssy. Tykkimyssyn koppa on päällystetty ikatkuvioisella silkillä. Myssyyn kuuluisi harsokankainen noukkapitsi nyplätyllä reunapitsillä, mutta minun tykissäni oli kiinni teollinen pitsi. Tyttöjen päänauhat koostuvat kahdesta punaisesta ja yhdestä mustasta silkkinauhasta.

Lähde: Salo, 1992, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 38