Vehkalahti

Historia

Vehkalahden kansallispuvun tilasi Suomalaisen Kansantanssin ystävät 1910-luvulla ja Kaukosen (1985, 322) mukaan työohjeet julkaistiin vuonna 1915 Kansanpukuja-vihkossa. Vuorelma valmisti Vehkalahden pukua ja oma pukuni on ainakin osittain Vuorelman tuotantoa. Se on luultavasti peräisin 1960-1970-luvulta. Vehkalahden puku on tarkistettu 1980-luvulla.

Puvun osat

Hameen pohjavärinä on oranssinpunainen ja se muodostuu ohuista monivärisistä, mm. keltaisista ja mustista raidoista. Liivi on musta, pitkähkö, ei-körtillinen ja piilohakasilla edestä suljettava. Paidan kaulus on koristeltu reikäompeleella. Esiliinan kankaassa vuorottelevat oranssinpunaiset ja vaaleat ohuet raidat. Tasku on mustaa liivikangasta, joka on reunustettu tummanpunaisella kaitaleella. Taskun koristeena on kirjottu kasviaihe. Tasku sidotaan vyötärölle poimitulla pirtanauhalla, jonka päissä on tupsut. Kuvasta poiketen, pirtanauhat tulisi sitoa essun päälle, ei taakse. Koruna on punaisin kivin koristeltu levyriipus – sama koru, joka löytyy mm. Lapinjärven ja Jaalan puvuista.

Vehkalahden pukuun kuuluu todella näyttävä tykkimyssy. Olen ommellut pukuuni tarkistetun puvun myssyn, koska se oli minusta vielä kauniimpi. Myssy voidaan valmistaa esim. puna-, musta- tai valkopohjaisesta kukkanauhasta. Pukuni mukana tuli erikoinen, pehmeä myssy, joka on on ommeltu silkistä ja koristettu ohuilla pitsi- ja tyllinauhoilla. Tyttöjen päähineenä ovat punaiset nauhat.

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36. lyhyt