Häme

Hämeen ensimmäisen kansallispukumallin kokosi U.T. Sirelius vuonna 1922. Kaukosen mukaan pukumalli edustaa 1700-luvun alkupuolen kansanomaista juhlapukua. Hämeen puku tarkastettiin vuonna 1985. Minulla on kaksi Hämeen pukua ja kumpikin näistä kuuluu vanhempaan Sireliuksen malliin. Omat pukuni ovat peräisin 1970-luvulta ja ovat Helmi Vuorelman tuotantoa.

Yksivärinen punainen Hämeen puvun hame on verkaa ja se on laskostettu ja prässätty. Pitkähkö liivi on ristiraitaista, punavalkoista kamlottia. Se suljetaan edestä tämän mallin puvussa tummalla nyörillä, joka kulkeen tinamaljujen lävitse. Liivin takana on suurehkot laskoskörtit. Minun pukuihin kuuluvat paidat ovat yksinkertaisia, reikäompeleella koristeltuja Vuorelman ”peruspaitoja” reikäommelkoristeluilla, mutta tarkastettuun pukuun kuuluu huomattavasti näyttävämpi paita. Tasku on pohjaväriltään musta, jota koristaa punainen raita ja reunukset. Esiliinassa on pitsikoriste helmassa ja alaosassa (kuvassa essu on nurinperin).

Hämeen puvun kanssa käytetään tanua. Minun tanujeni kangasosat ovat pieniä ja läpikuultavia, tarkoitus on vaihtaa niihin uudet kankaat. Tanun pitsi on nyplätty. Punaiset nauhat ovat tyttöjen päähine.

Koko: 34/36