Historia
Hämeen ensimmäisen kansallispukumallin kokosi U.T. Sirelius vuonna 1922. Kaukosen mukaan pukumalli edustaa 1700-luvun alkupuolen kansanomaista juhlapukua. Hämeen puku tarkastettiin vuonna 1985. Minulla on kolme 1922-mallin Hämeen pukua eri kokoisina. Omat pukuni ovat peräisin 1900-luvun jälkipuolelta ja ovat Helmi Vuorelman tuotantoa.
Puvun osat
Yksivärinen punainen Hämeen puvun hame on verkaa ja se on laskostettu ja prässätty. Pitkähkö liivi on ristiraitaista, punavalkoista kamlottia. Se suljetaan edestä tämän mallin puvussa tummalla nyörillä, joka kulkeen tinamaljujen lävitse. Liivin takana on suurehkot laskoskörtit. Minun pukuihin kuuluvat paidat ovat yksinkertaisia, reikäompeleella koristeltuja Vuorelman ”peruspaitoja” reikäommelkoristeluilla, mutta tarkastettuun pukuun kuuluu huomattavasti näyttävämpi paita. Tasku on pohjaväriltään musta, jota koristaa punainen raita ja reunukset. Esiliinassa on pitsikoriste helmassa ja alaosassa (kuvassa essu on nurinperin).
Hämeen puvun kanssa aikuiset naiset käyttävät tanua. Minun pukuihini kuuluvien tanujen kangasosat ovat läpikuultavaa keinokuitua (kuvassa). Olen ommellut vaihtoehtoiset tanut puolipellavasta. Tanun pitsi on nyplätty. Punaiset nauhat ovat tyttöjen päähine.
Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.
Koko: pikkutyttö ja 34/36