Pyhtää / Pyttis

Historia

Pyhtään kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin pukuihimme. Puku koottiin vuonna 1922 Yngvar Heikelin vuosikymmenen alussa tekemien tutkimusten perusteella. Oma pukuni on 1900-luvun loppupuolelta.

Puvun osat

Pyhtään puvun hamekangas on punapohjaista villakangasta. Raitaryhmissä on ohuita valkeita, mustia, keltaisia, viininpunaisia ja sinisiä raitoja. Liivi on samaa kangasta kuin hame. Se suljetaan edestä nyörillä. Takana raidat muodostavat vinon kuvion keskitakasaumassa ja liivissä on läppäkörtit. Tasku on mustaa verkaa, joka on reunustettu mustalla nauhalla. Taskua koristaa vaalea kirjontakuvio ja sitä kannetaan oikealla puolella. Esiliina voi olla valkeaa pellavaa tai silkkiä. Paidassa on pystykaulus, jossa on hapsutettu reunus sekä leveät hihat. Puvun kanssa käytetään kukkakuvioista villahuivia tai silkkihuivia. Huivi kiinnitetään hopeasoljella edestä. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähineenä on tykkimyssy, jonka silkki voi olla punainen, musta, tummansininen tai luonnonvalkea. Tykkipitsi on nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36, lyhyt