Suomussalmi

Historia

Suomussalmen kansallispuvun tilasi Kaukosen (1985) mukaan Kainuun kiertävä naiskotiteollisuuskoulu. Sen kokosi kotiteollisuusopettaja Selma Juntunen ja hyväksyi Tyyni Vahter vuonna 1953.  Minun Suomussalmen pukuni on Helmi Vuorelman valmistama puku 1900-luvun loppupuolelta.

Puvun osat

Suomussalmen kansallispuvun parkkumihameen pohjaväri on sininen ja siinä on valkeita, keltaisia ja vadelmanpunaisia raitoja. Sininen liivi nyöritetään pronssihakasten kautta isketyllä, punaisella nyörillä. Paidassa on alaspäin käännettä kaulus ja päärmeessä on reikäommelta. Esiliinassa on ruusukasraitoja vadelmanpunaisella, mustalla ja vihreällä. Helmassa on punainen hapsu. Tasku on samaa punaista kuin hameessa ja esiliinassa, reunoja kiertää liivikangas. Tasku kiinnitetään pirtanauhalla vyötärölle. Huivi on puuvillapalttinaa ja punaruutuinen. Koruna on pronssinen solki, jonka ulko- ja sisäkehällä on koristelua.

Suomussalmen pukuun kuuluu vedenvihreällä silkillä päällystetty ja kirjonnalla koristeltu tykkimyssy. Tytöt käyttävät sinisiä ja punaisia nauhoja päässään.