Siikajokilaakso

Historia

Siikajokilaakson kansallispukutoimikunta tilasi puvun, jonka kokosi Toini-Inkeri Kaukonen vuonna 1957 (Kaukonen 1985). Puku oli Vuorelman tuotannossa. Minulla on kokoelmissani kaksi Siikajokilaakson pukua. Vanhempi, sinipohjaisella hamekankaalla oleva pukuni on 1900-luvun puolivälistä ja valmistettu itse kudotuista kankaista. Mustapohjaisella hamekankaalla oleva on ommeltu itse, luultavasti Vuorelman tarvikepaketista ja se on peräisin 1900-luvun loppupuolelta.

Puvun osat

Siikajokilaakson hameen pohjaväri on sininen tai musta ja raitaryhmissä on punaisia sekä ohuempia keltaisia ja punaisia raitoja. Toisessa hameessani on sininen pohjaväri ja toisessa musta. Musta liivi on pitkähkö, takana on laskoskörtit. Sen etureunassa kulkee punainen tere. Liivi suljetaan pelkistetyllä vaskihakasparilla. Esiliinan alaosassa on pohjalaista reikäommelta. Paidassa on pystykaulus ja leveähköt hihat. Pukuun kuuluu avainkokka ja suurehko solki, jolla suljetaan paidan etuhalkio.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka koppa on päällystetty luonnonvalkealla silkillä ja kirjailtu punaisella. Tytöt käyttävät punaisia nauhoja. Minun pukuuni kuuluvassa tyttöjen päähineessä nauhat ovat kiinni pintelin tyylisessä kovitetussa pannassa. 

Koko: 36 / 38.