Teuva

Historia

Teuvan kansallispuvun kokosi Tyyni Vahter vuonna 1950 Teuvan Perälän maamiesseuran naisosaston tilauksesta (Kaukonen 1985). Puku on kuulunut Vuorelman tuotantoon ja minunkin pukuni on Vuorelmalta tai sen tarvikepaketista ommeltu 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla.

Puvun osat

Teuvan puvun hamekankaan pohjaväri on punainen ja siinä on mustia, flammutäpläisiä raitoja. Liivi on parkkumia ja malliltaan lyhyt sekä tyköistuva. Liivi suljetaan edestä piilohakakasilla ja messinkinappiparilla. Takana on laskoskörtit. Tasku on ommeltu hamekankaasta niin, että flammuraita asettuu keskelle. Tasku kiinnitetään vyötärölle punamustalla pirtanauhalla. Esiliinan alareunassa on välipitsi sekä valkeaa kirjontakoristelua pitsin kummallakin puolella. Paidassa on sama pitsi rannekkeissa sekä olkalapuissa. Paidassa on pystykaulus ja etuhalkio, joka suljetaan kullatulla helysoljella. Solki on samanlainen kuin Jurvan puvussa.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Koppa on päällystetty punaisella silkillä, joka on on kirjottu ketjupistoin. Rusetin kuuluisi olla kukallinen, mutta minun Vuorelman myssyssäni se on yksivärinen. Tytöt käyttänevät nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 34, lyhyt