Asikkala

Historia

Asikkalan kansallispuvusta on olemassa useampi malli. Ensimmäisen mallin, jota tämä puku edustaa, kokosi Theodor Schvindt vuoden 1900 tietämillä. Toista mallia nimitetään Nastola-Asikkalan kansallispuvuksi ja kolmas on vuonna 1982 tarkistettu pukumalli. Oma pukuni on peräisin 1900-luvun loppupuolelta ja se on itse ommeltu.

Puvun osat

Asikkalan kansallispuvun parkkumihameessa on tummansinisellä pohjalla kapeita keltaisia, vihertäviä ja punaisia raitoja. Liivi on lyhyt. Se on ommeltu tummansinisestä parkkumista sekin ja suljettu edestä liivikankaalla päällystetyillä napeilla. Takana on pienet körtit, joiden yläpuolella on kankaasta ommellut ruusukkeet. Tasku on tummansinistä  parkkumia ja siihen on kirjottu pyöreitä kuvioita. Keskellä taskua on pyöreä peili. Tasku kiinnitetään vyötärölle pirtanauhalla. Esiliina on yksinkertainen. Paidassa on neliönmallinen, avarahko pääntie ja hihansuissa punaista koristekirjontaa. Omaan pukuuni kuuluu kookas, raidallinen silkkihuivi. Puvun kanssa voi käyttää punakivistä levyriipusta.

Aikuisen naisen päähine on eksoottinen tano. Tanon silkkinen pesä on reunustettu punaisella villankankaalla. Reunaa kiertää nyplätty pitsi ja punaiset nauhat roikkuvat takana. Tytöt käyttävät punaisia nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 40/42