Kirkkonummi

Historia

Kirkkonummen kansallispuvun suomenruotsalaisen kokosi Yngvar Heikel 1920-luvulla. Vaikka kyseessä on Bragen pukumalli, Vuorelma on valmistanut sitä ja se onkin yksi suosituimpia kansallispukujamme. Minun Kirkkonummen pukuni on Helmi Vuorelman tuotantoa 1960- tai 1970-luvulta.

Puvun osat

Kirkkonummen kansallispuvun hameessa on paksuja vihreitä raitoja punaisella pohjalla. Näiden lisäksi ohuet valkeat, mustat ja keltaiset raidat vuorottelevat hamekankaassa. Liivi on niukka, körtitön ja vihreää villakangasta. Se kiinnitetään yläreunasta koristeellisella messinkisellä soljella. Pelkistetyssä paidassa on runsaat hihat. Punainen tasku on villakangasta, joka on reunustettu vihreällä nauhalla. Taskussa on kukkakirjonta. Tasku sijoitetaan oikealle puolelle. Essu on valkoista puolipellavaa ja sen alareunassa on reikäommelkoristelu. Puvun kanssa käytetään joko kukkakuvioista villahuivia tai silkkihuivia.

Aikuisten naisten päähineenä Kirkkonummen puvussa on tykkimyssy. Myssy on päällystetty silkillä, joka voi olla punainen, vihreä, musta tai luonnonvalkea. Tyttöjen päänauhat ovat punaiset.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 34/36