Historia
Lappeen kansallispuvun ensimmäisen version kokosi Tyyni Vahter vuonna 1952 ja se tarkastettiin Leena Pursiaisen asiantuntemuksella ja Etelä-Karjalan käsi-ja taideteollisuus ry:n pyynnöstä vuonna 1989. (Kansallispuvut.fi, viitattu 27.12.2019). Oman pukuni mallipuvun eli tarkistetun version mukaan ompeli eteläkarjalainen rouva 2000-luvun alkupuolella.
Puvun osat
Lappeen kansallispuvun puolivillainen hamekangas on kapearaitainen. Punaisten ja kellertävien raitojen seassa on sinisiä leveämpiä raitoja. Liivi on mustaa kamlottia ja runsas takaa, pitkä sekä väljä malliltaan. Lappeen puvun kanssa käytetään silkkitaftista, ruudullista esiliinaa kuten minun puvussani tai valkeaa pellavaesiliinaa. Paidassa on aliset, pysty kaulus ja halkio edessä, joka kuitenkin on suljettu reikäompeleen avulla. Rannekkeissa on nirkkokoristelu. Tasku on ommeltu kangaspaloista ja se sidotaan vyötäisille pirtanauhalla. Puvun kanssa käytetään siihen valittua puuvillaista ruutuhuivia tai mustaa silkkihuivia. Pukuun ei kuulu koruja.
Aikuisen naisen päähine on tanu tai ns. päähinehattu. Minun pukuuni kuuluu sekä tanu, joka on malliltaan pitkä ja laskoksilla että itse ompelemani päähinehattu. Tanun reunassa on nyplätty pitsi. Päähinehatussa on koppa, joka on päällystetty mustalla, kuviollisella silkillä. Päähinehatun takana on rusetti pitkillä nauhoilla. Tytöt käyttävät punaisia silkkinauhoja.
Lähde: http://www.kansallispuvut.fi/puvut/lappee_np.htm (viitattu 27.12.2019).
Koko: 36 ja 42