Vöyri / Vörå

k_voyri_kirjeHistoria

Vöyrin eli Vörån kansallispuku on yksi suomenruotsalaisista kansallispuvuistamme. Ajatus Vöyrin puvusta virisi jo 1800-luvun keskivaiheilla ja puvusta tuli suosittu 1900-luvun alussa.  Vuonna 1910 Vöyrin puku kuvattiin Bragen vuosijulkaisussa.  Oma Vöyrin kansallispukuni on noin 75 vuotta vanha ja sen kiehtova historia on tiedossani. Puvun on ommellut opettajaopiskelija Tyyne Hakomäki Hämeenlinnan Seminaarissa. Puku on siirtynyt suvussa eteenpäin ja se on ollut Hämeenlinnan teatterin ”Kivenpyörittäjän kylä” -näytelmässä näyttelijä Arja Nurmisen yllä 1990-luvulla. Tämän puvun on siis nähnyt hyvin moni :).

Puvun osat

Vöyrin naisen kansallispuvusta on punainen ja vihreä malli. Tämä puku on punaisen mallin mukainen. Hameessa on punaisella pohjalla vihreitä, tummansinisiä ja vaaleita raitoja,  on punaisia ja vaaleanvihreitä raitoja. Osassa raitoja on sahalaitakuvio. Liivi on samaa kangasta kuin hame. Siinä on avara pääntie ja se on hyvin lyhyt malliltaan. Tämän liivin selkämys on mielenkiintoinen, sillä körtit ovat pienet, punaiset läpät sivusaumoissa. Ne eivät vastaa Vöyrin liivin oikeaoppisia körttejä vaan ovat ompelijan oma sovellus.

Pukuun kuuluu vihreä esiliina, joka voi olla silkkiä tai puuvillaa. Esiliinan alareunassa on punainen vaakaraita. Minun pukuni pukuni mukana tuli sekä vanha puuvillainen esiliina sekä uudempi tekokuidusta valmistettu esiliina. Jostain syystä puuvillaisesta on ratkottu punainen nauha pois. Täytynee valmistaa uusi puuvillainen esiliina. Minun puvustani puuttuu kirjailtu, musta tasku, joka on reunustettu punaisella nauhalla. Niin ikään pukuun kuuluva paita puuttuu kokoelmastani. Paita on koristeltu mm. punaisella kirjonnalla. Punainen silkkihuivi on pienikokoinen ja se asetellaan kauluksen alle. Huivissani on nepparit ja liivin sisäpuolella on useampi vastapari neppareille – olisi mielenkiintoista tietää, kiinnitetäänkö huivi johonkin niistä ja mikä funktio vapaaksi jääneillä neppareilla on. Vöyrin pukuun kuuluu oma korunsa, ns. Vörå brosch. Sukat ovat punaiset tai valkeat.

Vöyrin kansallispukuun kuuluu tykkimyssy, jonka silkille on monta värivaihtoehtoa: punainen, vihreä, musta, luonnonvalkea, ja tummansininen. Tykkipitsi on nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.