Keuruu (tarkistettu)

Historia

Minulla on kaksi Keuruun kansallispukua. Toinen Keuruun pukuni, Tyyni Vahterin vuonna 1952 suunnittelema malli, löytyy Keuruu-sivulta. Keuruun kansallispuku tarkistettiin vuonna 1984 Leena Sipilän työnä (Salo 1992). Vanhemman mallin puvussa ja tässä tarkistetussa on paljon samaa, mutta myös useita eriäviä kohtia. Oma pukuni on peräisin Hämeestä, jossa sen on ommellut keskisuomalaistaustainen rouva 1900-luvun lopulla.

Puvun osat

Keuruun tarkistetussa kansallispuvussa on sinipohjainen raitahame, samaa kangasta kuin vanhassa mallissa. Hamekangas on koottu vetopoimutuksella vyötärölle. Liivi on kanervanpunaista parkkumia, se on hyvin lyhyt ja malliltaan suora, vrt. vanhempi malli. Liivi suljetaan liivikankaalla päällystetyillä napeilla, takana on pienet läppäkörtit.  Paita on hyvin koristeellinen: olkalapuissa on kirjailuja sekä reikäommelta ja pystykauluksen etupuolella on laskoksia, reikäommelta & hapsut, niin ikään rannekkeet on koristeltu reikäompelein ja hapsutuksin.  Ylellinen, leveä esiliina on tummansinistä silkkiä. Tasku on ommeltu painokankaista: taskuosa on kukallista kangasta ja sen yläpuolella on ruudullisista vaaleansinisestä ja -punaisesta kankaasta ommellut raidat. Tasku kiinnitetään puna-sini-kirjavalla pirtanauhalla essun päälle. Puvun kanssa käytetään silkkihuivia. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Sen silkki on vaaleansininen, jossa on samanlaisia kirjottuja kukka-aiheita kuten vanhemmassa mallissa. Myös mustaa, 1-kopan tykkimyssyä voi käyttää. Tykkipitsinä on floderi.  Tyttöjen nauhat ovat tummansiniset.

Lähde: Salo 1992 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36.