Koivulahti / Kvevlax

Historia

Koivulahden eli Kvevlaxin kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin pukuihimme. Brage julkaisi vuonna 1926 kuvauksen Kvevlaxin puvusta Yngvar Heikelin tutkimusten pohjalta. Olen ommellut itse Koivulahden pukuni vuonna 2019. Ostin sen kankaat second hand -materiaalipakettina, joka lienee hankittu alun perin 1980- tai 1990-luvulla Bragelta. Tosin edellinen omistaja on kutonut hame- ja esiliinakankaat itse.

Puvun osat

Koivulahden puvun hamekangas on villakangasta, jossa punaisella pohjalla on ohuita keltaisia, mustia ja tummemman punaisia raitoja. Esiliinassa samat värit toistuvat, mutta raidoitus on erilainen. Esiliinan helmassa on kaksi laskosta. Esiliina sidotaan vyötärölle monivärisellä pirtanauhalla, jonka päissä on tupsut. Liivi on punaista villakangasta ja suljetaan edestä kolmella peililasinappiparilla. Peililasinapit koristavat liivin takasivuosia myös. Liivi on lyhyt, paita näkyy liivin ja hameen välistä. Paidassa on pieni pystykaulus ja leveät, vetopoimutetut hihat. Taskussa toistuvat puvun värit: punainen, musta, vihreä ja keltainen. Koivulahden puvun kanssa käytetään silkkihuivia tai valkopohjaista kukkakuvioitua villahuivia, joka kiinnitetään hopeasoljella.

Naisen päähine on tykkimyssy tai korvamyssy. Korvamyssy on valmistettu pienikukallisesta puuvillakankaasta, pohjaväri voi olla punainen tai musta. Ompelin pukuuni punapohjaisen korvamyssyn Bragen materiaalipaketista.

Pukuni oli esillä Jyväskylän kansalaisopiston kevätnäyttelyssä 2019 yhdessä kuvassa näkyvän Pohjan (Pojo) puvun kanssa, jonka on ommellut Paula Malin.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Ei vuokrattavissa.