Laihia

Historia

Laihian kansallispuvun kokosi kotiteollisuusopettaja Ruusa Koskisen suunnittelutyön pohjalta U.T. Sirelius vuonna 1924. Oma pukuni on eteläpohjanmaalaisen ompelijan valmistama 1980-luvulla. Puvun tilaaja halusi teetättää tyttärelleen kotiseutunsa puvun ja tytär käyttikin pukua kansantanssiharrastuksessaan.

Puvun osat

Laihian puvusta löytyy todella vähän tietoa tai kuvia, digitaalisesti ei juuri ollenkaan. Olen nähnyt kuvan Laihian puvusta, jossa siihen kuuluu musta silkkiesiliina ja hapsullinen pystykaulus. Minun puvussani ei ole esiliinaa ja paita on hyvin yksinkertainen. Hamekangas on näyttävää ruutuflammua. Punaiset ja vihreät pohjaraidat ovat leveitä ja niiden välissä on monenvärisiä flammuruutuja. Liivissä nämä raidat ja flammuruudut ovat kapeammat. Liivi on hyvin niukka ja lyhyt – naurismaa vilkkaa liivin ja hameen välistä. Liivi suljetaan edestä hopeisilla siipimäisillä hakasilla, jotka kiinnittyvät toisiinsa ketjulla. Takana on sirot körtit. Tasku on mustaa verkaa ja siinä on hamekankaan väreillä ommeltuja kirjontakuvioita. Tasku kiinnitetään tässä puvussa liivin helmaan hopeisella koukulla. Koru on hopeinen, suurehko helysolki, jossa heiluvien helyjen on apilanlehtikuvioita ja pakotettuja puolipalloja.

Päähineenä tämän puvun kanssa käytetään eksoottista korvamyssyä, joka minun täytyy vielä jossain vaiheessa valmistaa. Kuvissa olen nähnyt myös tykkimyssyn Laihian puvun kanssa. Tytöt käyttävät punaisia nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985. ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 34/36