Myrskylä / Mörskom

Historia

Myrskylän (Mörskom) kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin pukuihimme. Puku julkaistiin vuonna 1926 Yngvar Heikelin tutkimusten pohjalta ja sitä täydennettiin vielä 1950-luvulla. Oma pukuni on peräisin 1900-luvun keskivaiheilta.

Puvun osat

Myrskylän puvun hame on puolivillainen. Sen mustalla pohjalla on raitaryhmiä, joissa on ruskeaa, punaista ja mustia ohuita raitoja. Liivi on tiilenpunaista puolivillaa ja siinä on nyöritys sekä takana laskoskörtit. Tasku on mustaa verkaa ja reunustettu punaisella nauhalla. Se on koristeltu kukka-aiheisella kirjonnalla. Esiliina on keltaista puolivilla ja sen helmassa on kaksi eripaksuista punaista vaakaraitaa. Esiliina sidotaan vyötärölle puna-musta-keltaisella pirtanauhalla, jossa on tupsut päissä. Paidassa on taittokaulus ja piilotettu nappilista. Puvun kanssa käytetään joko kukkakuvioista, valkeapohjaista villahuivia tai silkkihuivia. Minun puvussani on käsin kirjailtu valkea villahuivi. Huivi kiinnitetään hopeasoljella. Myrskylän pukuun kuuluisi myös erillinen, hopeinen kaulakoru punaisin kivin, mutta tätä en ole koskaan nähnyt. Sukan ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka silkki voi olla harmaa, luonnonvalkea, punainen tai musta. Tykkipitsi on nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36.