Savitaipale

Savitaipaleen kansallispuvun kokosi Tyyni Vahter vuonna 1952 Savitaipaleen kotiseutuyhdistyksen tilauksesta. Puku on ollut Vuorelman tuotannossa ja oma Savitaipaleen pukunikin on Vuorelmalta tilattu 1950-60-luvulla.

Savitaipaleen kansallispuvun villahameen pohjavärinä on himmeänpunainen, jolla on eri paksuisia raitoja sinisellä, vaaleansinisellä, valkealla ja punaruskealla. Villakankainen liivi on musta. Se suljetaan piilohakasilla, jotka ulottuvat vain vyötärön korkeudelle ts. liivi on auki yläosastaan. Takana on laskoskörtit. Tasku on mustaa liivikangasta ja reunustettu punavalkealla pirtanauhalla, jolla se myös sidotaan vyötärölle. Esiliinan alaosassa on nyplätty välipitsi. Paidan pääntie on poimutettu. Ripsureunainen kaulus on pysty ja se on liitetty edestä ommellulla pitsillä. Rannekkeissa on ronkkauskoristelua. Hopeisn, geometrisin kuvioin koristeltu solki kiinnitetään paidan rintamukseen.

Aikuinen nainen voi valita mieleisensä päähineen tanusta, kovitetusta tanusta tai mustasta, kovitetusta silkkitanusta. Tyttöjen päähineenä on punaiset nauhat.

 

Koko: 40, lyhyt