Viipuri vanha

Historia

Viipurin kansallispukuja on kolmea eri mallia. Tämä puku on ns. Viipurin vanha kansallispuku. Viipurin uudempi kansallispuku eroaa huomattavasti tästä ja parhaillaan on menossa Viipurin kansallispuvun tarkistusprosessi eli jatkossa on odotettavissa vielä kolmas versio Viipurin kansallispuvusta. Viipurin vanhasta kansallispuvusta löytyy huomattavasti vähemmän aineistoa kuin uudemmmasta pukumallista. Sen tilasi Suomalaisen Kansantanssin ystävät ja työohjeet julkaistiin vuonna 1915 Kansanpukuja-vihkossa (Kaukonen 1985, 352). Oma Viipurin vanha pukuni on 1900-luvun alkupuolelta ja sitä on täydennetty uudemmilla osilla (esiliina ja paita).

Puvun osat

Viipurin vanhan kansallispuvun hameessa on vihreitä ja punaisia raitoja. Lähteiden mukaan niiden tulisi olla tasaraitoja, mutta minun hameessa vihreät raidat ovat paksumpia. Liivi voi olla punainen tai musta. Se on malliltaan pitkähkö ja suljetaan piilohakasilla. Takana on laskoskörtit. Esiliina on puuvillaa ja siinä on sini-puna-valkeita pystyraitoja. Tasku on punainen ja sitä reunustaa musta kangas. Minun puvussani tasku on kiinnitetty liiviin, mutta se tulisi olla vyötäröllä punavalkealla nauhalla. Paidassa on pieni pystykaulus ja lyhyet (!) puhvihihat. Hartiahuivi on luonnonvalkeaa puuvillaa, jossa on punaisia, kapeita raitoja.

Kaukosen (1985) mukaan aikuisen naisen päähine on natsi, mutta Pursiaisen (1982, 70) mukaan tykkimyssy, jossa on tummanpunainen silkkipäällinen. Tykkimyssyn takaosaa kiertää silkistä ommeltu kaitale.  Tyttöjen päähineenä on punamusta pinteli.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Pursiainen, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36, lyhyt