Porvoo / Borgå

Historia

Porvoon (Borgå) kansallispuku on suomenruotsalaisia kansallispukujamme. Puku koottiin Yngvar Heikelin johdolla 1920-luvulla ja julkistettiin vuonna 1923. Oma pukuni on vanha ja kovasti käytetty, luultavasti 1900-luvun alkupuolelta. Se on peräisin huutokaupasta, joten historia on hämärän peitossa.

Puvun osat

Porvoon kansallispuvun hame on ommeltu puolivillaisesta palttinasta. Pohjaväri on sininen ja siinä on kapeita punaisia, valkoisia ja keltaisia raitoja. Liivi on sinistä villakangasta. Se suljetaan edestä kaksirivisillä messinkinapeilla. Takana, körttien paikalla on halkiot, joiden yläpuolelle on kiinnitetty messinkinapit. Esiliina on samaa kangasta kuin hame, mutta raidoitus on erilainen. Esiliina sidotaan vyötäisille punakeltaisella pirtanauhalla, jonka päiden tulisi roikkua vasemmalle puolella. Tasku on ommeltu sinisestä liivikankaasta ja reunustettu keltaisella nauhalla. Minun pukuni tasku poikkeaa Bragen Borgån puvun taskusta kirjonnan osalta. Porvoon puvun kanssa käytetään joko silkkihuivia tai kukallista villahuivia. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Silkki voi olla kirjailtua tai ilman kirjailua ja väriltään sininen, vaaleansininen, musta tai luonnonvalkea. Tykkipitsi nyplätty tai tyllipitsi. Päähinevaihtoehtona olisi myös liinalakki nyplätyllä pitsillä. Sukat ovat valkeat.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36, osittain haalistunut