Historia
Kaukolan kansallispuku on yksi Suomen suosituimmista kansallispuvuista. U.T. Sirelius kokosi sen 1921. Kaukolan puku tarkistettiin ja vuonna 1990 julkistettiin uusi versio tästä kansallispuvusta. Minulla on peräti kolme eri Kaukolaa. Kuvassa päälläni on 1960-luvun Helmi Vuorelman tuotantoa oleva puku. Yksityiskohtaisissa kuvissa on tätini lahjoittama, hänen sukulaisensa ompelema Kaukolan puku 1900-luvun loppupuolelta. Keskeneräisenä minulla on vielä tarkistettu Kaukolan kansallispuku, jonka materiaalit on tilattu Wetterhoffilta 1990-luvun alkupuolella. Tässä tarkistetussa puvussani on mm. upea vetopoimutettu villahame!
Puvun osat
Kaukolan kansallispuvun hame on tummansinistä villaa. Hame on joko vetopoimutettu tai laskostettu ja prässätty. Hameen helmassa on palmikoitu, punainen nauhareunus eli koittana. Liivi on samaa sinistä villakangasta ja siinä on paljon yksityiskohtia: pääntie on reunustettu säämiskällä ja punaisin pistoin, oikeassa etukappaleessa on kolmion mallinen kirjontakuvio sekä hopeanappirivistö ja vasemmalta löytyy kirjonnan ohella vilalankatupsuja. Samoja pieniä tupsuja on pääntien reunassa. Liivi suljetaan vaskihakasilla, joiden alla on kukkamaiset, punaiset verkalaput. Esiliinassa on nyytinkipitsejä sekä punaisella kudottu kudekuviollinen raita. Paidan olalla on nyytinkipitsi. Koruna on hopeasolki, jossa on lehväkuvioita sekä geometristä koristelua.
Kaukolan pukuun kuuluu laskostettu suurhuntu. Tytöt käyttävät punamustaa säppäliä, joka on koristeltu pienillä tinanastoilla.
Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.
Koot: 36 ja 42