Hiittinen / Hitis

Hiittisten (Hitis) kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin pukuihimme. Se sai alkunsa Svante Dahlströmin aloitteesta ja oli esillä ensimmäistä kertaa vuonna 1924.  Oma pukuni on luultavasti peräisin 1900-luvun puolivälistä. Se on ollut kansantanssijoiden puvustossa ennen kuin se on päätynyt varsinaissuomalaiseen antiikkiliikkeeseen.

Hiittisten puvun hamekangas on villaa. Mustalla pohjalla on raitaryhmiä, jotka koostuvat vihreistä, punaisista, vaaleansinisistä ja valkeista raidoista. Liivi, joka minun puvussani on ommeltu kiinni hameeseen, on samaa kangasta. Se suljetaan edestä piilonyörityksellä eli nyörit jäävät piiloon kangaskaitaleen taakse kuten esim. Kärkölän puvussa. Liivin selkäpuolella kankaan raidat muodostavat kulman takasauman kohdalle. Tasku on punaista villakangasta, jossa on leikekirjontakuvioita vihreällä pohjalla. Tasku on reunustettu mustalla kankaalla. Esiliina on vihreää villakangasta ja sidotaan vyötärölle puna-valkealla pirtanauhalla, jossa on näyttävät tupsut päissä. Paidassa on punaiset kirjontakoristelut kauluksessa, olkasaumojen kohdalla, rannekkeissa ja nappilistassa. Puvun kanssa käytetään kukkakuvioitua valkeaa villahuivia tai silkkihuivia. Huivi puetaan liivin alle. Minun puvussani on kaunis valkea villahuivi, johon on itse kirjottu kukkakoristeita. Huivin voi kiinnittää hopeaneulalla.

Naisten päähine on tykkimyssy, joka voi olla punainen, vihreä, musta tai luonnonvalkea. Tykkipitsinä käytetään nyplättyä tai tyllipitsiä.

Koko: 38, lyhyt