Siuntio / Sjundeå

Siuntion eli Sjundeån kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin pukuihimme. Pukua koottiin 1920-30-luvuilla. Oma pukuni vanhimmat osat ovat luultavasti 1900-luvun alkupuolelta. Pukua on täydennetty 1990-luvulla edellisen omistajan toimesta.

Siuntion hameeen pohjaväri on siniharmaa, joka tietyssä valaistuksessa näyttää jopa violetilta. Hameessa on kapeita punaisia raitoja sekä raitaryhmä, joka koostuu kirkkaansinisistä, keltaisista ja punaisista ja mustista raidoista. Tyköistuva ja lyhyehkö liivi on musta ja se suljetaan edestä kiinni nyörillä. Esiliina voi olla silkkiä – minun puvussani se on mustaa silkkiä – tai valkeaa pellavaa, jolloin siinä paidan kirjailua vastaava koristelu alareunassa tai hameen väreissä olevaa villaa. Taskussa on musta pohja, punaiset reunukset ja siihen on kirjailtu kasvikuvio. Paidassa on puna-keltaista kirjailua kääntökauluksessa, nappilistassa ja rannekkeissa. Siuntion puvun kanssa käytetään joko silkkihuivia tai kukkakuvioista valkeaa villahuivia. Huivi voidaan sulkea hopeisella neulalla.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka silkki voi olla punainen, sininen, luonnonvalkea, harmaa tai musta. Tykkipitsi nyplätty tai tyllipitsi. Sukat ovat valkeat.