Laatokan Karjala

Historia

Laatokan Karjalan kansallispuvun kokosi Tyyni Vahter vuonna 1948 Laatokankarjalaisten liiton tilauksesta. Hän suunnitteli puvun Kaukosen mukaan J.H. Strömmerin piirroksen perusteella, joka oli julkaistu vuonna 1829. (Kaukonen 1985.) Oma pukuni on 1900-luvun loppupuolelta ja se on valmistettu itse kudotuista kankaista.

Puvun osat

Laatokan Karjalan puku on savakkopuku, jonka villakankaisessa hameessa on sinisellä pohjalla kapeita kanervanpunaisia ja mustia raitoja. Tummansinistä villakangasta olevassa liivissä on körtit ja se suljetaan neljällä liivikankaalla päällystetyllä napilla. Esiliinan helmassa on neulottu pitsi hapsuilla, samanlainen kuin esim. Kurkijoen kansallispuvun esiliinassa. Paidassa on etuhalkio ja pieni pystykaulus. Tasku on rajakarjalaistyyppinen ja siinä on punaista, mustaa, vihreää, keltaista sekä kanervanpunainen poikkiraita. Tasku on reunustettu säämiskällä ja se sidotaan vyötärölle kapeahkolla nauhalla. Koruna on isohko, pyöreä solki, jolla suljetaan paidan halkio.

Aikuisten naisten päähineenä on punaisesta silkistä valmistettu säpsä. Nuoret tytöt käyttävät punaisesta silkistä valmistettua pinteliä, jossa on leveät nauhat takana.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Pursiainen 1982, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 38/40