Närpiö / Närpes

Historia

Närpiön (Närpes-Övermark) kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin kansallispukuihimme. Runoilija Jacob Tegengrenin aloitteesta Närpiön pukua ryhdyttiin kokoamaan 1900-luvun alussa. Oma pukuni on 1900-luvun keskivaiheilta.

Puvun osat

Närpiön hamekankaan pohjavärinä on punainen ja siinä on kahdenlaisia raitaryhmiä: toiset sini-vihreitä ja toiset vihreä-punaisia. Kummassakin ryhmässä on ohuita valkeita raitoja sekä flammujuovia. Minun hameeni on laskostettu vyötärölle niin, että raitaryhmät jäävät laskoksien taitteisiin. Kun puku päällä liikkuu, syntyy hieno efekti raitojen paljastuessa laskoksista. Liivi on lyhyt, mustaa villakangasta. Se suljetaan edestä peililasinappiparilla. Sivusaumat on siirretty taakse ja pieniä laskoskörttejä koristaa peililasinapit. Tasku on suurehko, mustaa verkaa ja värikkäästi kirjottu. Se kiinnitetään vyötäisille puna-keltaisella, tupsullisella pirtanauhalla. Taskun olen ommellut pukuuni itse. Paidassa on napitettava etuhalkio ja valkeaa kirjontaa kauluksessa. Esiliina voi olla valkea värikkäin pystyraidoin tai mustaa silkkiä. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, joka voi olla punainen, vihreä, musta, vaaleansininen, sininen tai luonnonvaalea. Tykkipitsiksi sopii nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36