Seiskari

Historia

Seiskarin kansallispuku on U.T. Sireliuksen kokoama vuonna 1921. Pukua täydennettiin vuonna 1980-luvulla. Oma pukuni on 1900-luvun lopulta ja se on itse ommeltu.

Puvun osat

Seiskarin villahameessa on monipuolinen värikirjo ja eripaksuisia raitoja. Väreinä punainen, tumman- ja vaaleansininen, keltainen, vihreä ja valkoinen. Hame on reunustettu vyötäröltä ja helmasta sinisellä palmikkopunoksella. Yläosa koostuu kahdesta paidasta: alla on pitkä hihaton paita ja päällä lyhyet yliset. Ylisten kaulus on pieni, edessä on halkio ja helmassa on pitsi, joka on koristeltu sinisillä kuvioilla (minun paidassani nauhalla). Poimutetuissa hihansuissa on kirjontaa. Paidan halkio suljetaan hopeisella, omaleimaisella soljella. Täydennettyyn pukuun kuuluu vironvyö.

Aikuiset naiset käyttävät Seiskarin puvun kanssa huntua, joka on minulla vielä tekeillä. Tyttöjen päähineenä on vihreä-puna-kelta-valkoisin raidoin koristettu pinteli.

Seiskarin pukuun kuuluu omat villasukat. Ne on neulottu tummanvihreästä villalangasta ja ulkosyrjällä on koristekuvio, jossa on valkeaa, punaista ja keltaista.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 38