Mouhijärvi

Historia

U.T. Sirelius kokosi Mouhijärven ensimmäisen kansallispukumallin vuonna 1921. Sireliuksen lähteenä oli A. Reinholmin vuonna 1879 piirtämä Saikan Manta -akvarelli. Puku tarkistettiin vuonna 1990, jonka tuloksena koottiin toinen pukumalli. Minun 1900-luvun puolivälin jälkeisen ajan pukuni edustaa Sireliuksen versiota, joka on ollut Helmi Vuorelman tuotannossa.

Puvun osat

Mouhijärven hameessa vuorottelevat tummansiniset ja punaiset leveät raidat. Punaisissa raidoissa on ohuempia sinisiä ja keltaisia raitoja sekä sinisiä flammutäpliä. Punainen liivi on lyhyt ja avonainen. Se suljetaan edestä kaksirivinapituksella, napit on päällystetty liivikankaalla. Liivin takaosassa on runsaat körtit. Valkeassa esiliinassa on punaisia ja sinisiä pystyraitoja sekä flammutäplien kaltaisia kuvioita. Paidassa on pystykaulus, minun paidassani eksoottinen laskostettu malli, jota näkee Vuorelman malleissa. Rannekkeet on poimutettu ja hihansuita kiertää punainen kirjontakuvio.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jossa myssyn koppa on päällystetty punaisella silkillä ja kirjottu ketjupistoin. Minun ompelemassani tykkimyssyssä on Vuorelmalta hankittu, valmiiksi kirjottu silkki. Tykkipitsi on harsokankaalla. Tyttöjen päänauhat ovat punaiset.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 34/36