Mouhijärvi

U.T. Sirelius kokosi Mouhijärven ensimmäisen kansallispukumallin vuonna 1921. Sireliuksen lähteenä oli A. Reinholmin vuonna 1879 piirtämä Saikan Manta -akvarelli. Puku tarkistettiin vuonna 1990, jonka tuloksena koottiin toinen pukumalli. Minun 1900-luvun puolivälin jälkeisen ajan pukuni edustaa Sireliuksen versiota, joka on ollut Helmi Vuorelman tuotannossa.

Mouhijärven hameessa vuorottelevat tummansiniset ja punaiset leveät raidat. Punaisissa raidoissa on ohuempia sinisiä ja keltaisia raitoja sekä sinisiä flammutäpliä. Punainen liivi on lyhyt ja avonainen. Se suljetaan edestä kaksirivinapituksella, napit on päällystetty liivikankaalla. Liivin takaosassa on runsaat körtit. Valkeassa esiliinassa on punaisia ja sinisiä pystyraitoja sekä flammutäplien kaltaisia kuvioita. Paidassa on pystykaulus, minun paidassani eksoottinen laskostettu malli, jota näkee Vuorelman malleissa. Rannekkeet on poimutettu ja hihansuita kiertää punainen kirjontakuvio.

Mouhijärven pukuun kuuluu tykkimyssy, jossa myssyn koppa on päällystetty punaisella silkillä ja kirjottu ketjupistoin. Minun ompelemassani tykkimyssyssä on Vuorelman aikainen kuviointi. Tykkipitsi on harsokankaalla. Tyttöjen päänauhat ovat punaiset.

Koko: 34/36