Lohja / Lojo

Historia

Lohjan (Lojo) kansallispuku on suomenruotsalaisia pukujamme. Puku koottiin 1926 Yngvar Heikelin toimesta ja sitä täydennettiin 1950-luvulla. Pohjois- ja Etelä-Lohjan puvut eroavat osittain toisistaan. Oma pukuni edusta pohjoista mallia ja on peräisin 1900-luvun loppupuolelta.

Puvun osat

Lohjan kansallispuvun hame on puolivillaista raidallista kangasta. Punaisella pohjalla on raitaryhmiä, joissa on ohuita sinisiä, punaisia, keltaisia ja mustia raitoja. Punaisella nauhalla reunustettu liivi on mustaa verkaa. Liivissä ei ole körttejä takana. Tasku on pohjaväriltään musta ja reunustettu keltaisella nauhalla. Tasku on koristeltu kukkakuvioisella kirjonnalla. Esiliina on tässä pohjoisessa mallissa valkeaa pellavaa, voisi olla myös silkkiä. Paidassa on taittokaulus, joka on koristeltu reikäompeleella. Myös nappilistassa ja rannekkeissa on reikäommelkoristelua. Puvun kanssa käytetään joko silkkihuivia tai kukkakuvioista, valkopohjaista villahuivia, joka kiinnitetään hopeasoljella. Sukat ovat valkeat tässä pohjoisessa mallissa.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Se voi olla kirjottu kuten minun myssyni tai ilman kirjontaa. Väriltään myssy voi olla punainen, tummansininen, musta tai luonnonvalkea. Tykkipitsiksi sopii nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 38