Raja-Karjala punainen

Historia

Raja-Karjalan kansallispuvun mallina oli U.T. Sireliuksen Vienan-Karjalasta tuoma kansanpuku, jonka pohjalta Tyyni Vahter kokosi pukumallin vuonna 1935 (Kaukonen 1985). Puvusta on nykyisin kaksi versiota. Minun pukuni on vanhempaa mallia, joka oli Vuorelman tuotannossa. Se on peräisin 1900-luvun keskivaiheilta.

Puvun osat

Raja-Karjalan puku on itse asiassa sarafaani. Liivihame on joko mataranpunaista tai tummansinistä villakangasta, tässä punainen versio. Pääntietä reunustaa punainen nauha ja halkiosa on kolme pyöreää vaskinappia. Hame sidotaan viitelöidyllä pitkällä sulkkuvyöllä vyötärölle. Nauhan päissä on suurehkot kävyn malliset pompulat, jotka on päällystetty metallilangalla. Paita on rätsinä, jonka hihoissa on näyttävät, värikylläiset kirjonnat. Pääntietä reunustaa koristenauha. Vuorelman pukuversioon kuuluu näyttävä hopeinen ristiriipus.

Aikuisen naisen päähine tässä puvussa on kirjottu sorokka. Nuoret naiset käyttävät mataranpunaista perväskää, joka on koristettu kullanvärisellä kaluunanauhalla. Perväskä on yksi kovitetun pintelin muoto.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Lehikoinen 1994, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36-42