Historia
U.T. Sirelius kokosi Kymenlaakson eli Anjalan kansallispuvun vuonna 1921. Puvusta on tullut tarkastettu malli vuonna 1993. Oma pukuni on vanhempaa mallia ja se on peräisin 1970-luvulta. Se on Helmi Vuorelman tuotantoa.
Puvun osat
Kymenlaakson kansallispuku on tyypillinen kaakkoissuomalainen kansallispuku. Hame on punamustaraitainen, jossa on ohuita sinivalkoisia sekä vihreävalkoisia raitoja. Liivi on myös raidoitettu, punaisella pohjalla on ohuita mustia ja keltaisia ohuita raitoja. Alkuperäisessä sekä tarkastetussa puvussa pääntie on neliön mallinen ja kaulus pysty, mutta Vuorelman pukumallissa, jota minun Kymenlaakson pukuni edustaa, paidassa on v-aukkoinen pääntie kääntökauluksella. Kauluksen reunassa on koristelua. Punainen tasku on yksinkertainen ja reunustettu mustalla villakankaalla. Esiliina on ruusukasraitaista puuvillaa, jossa vuorottelevat siniset ja punaiset koristeelliset pystyraidat. Koruna tämän puvun kanssa käytetään mustia lasihelmiä. Sukat ovat punaiset.
Aikuisen naisen päähineenä on tanu. Oma tehdastekoinen tanuni on vaatimaton, joten olen korvannut sen tarkistettuun Kymenlaakson pukuun kuuluvalla verkkopitsitanulla. Tämä tanu on todella upea ja istuu päähän tärkättynä loistavasti! Tytöt käyttävät punaisia päänauhoja.
Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.
Koko: 36-38