Kuorevesi

k_kuorevesi_valmistusohje1934Historia

Kuoreveden kansallispuku valmistui vuonna 1934 Tyyni Vahterin kokoamana. Sen tilaajina toimivat Kuoreveden kansallispukutoimikunta sekä Kuoreveden lotat. (Kaukonen 1985.) Tämä kuuluu niihin pukuihin, joista löytyy hyvin vähän aineistoa. Onnekseni minuun otti yhteyttä Kuoreveden puvun synnyssä mukana olleen henkilön sukulainen ja hän lahjoitti minulle Kuoreveden kansallispuvun valmistusohjeen vuodelta 1934, mikä aarre! Oma pukuni on vanha, luultavasti 1900-luvun keskivaiheilta tai sitä ennen ommeltu.

Puvun osat

Kuoreveden kansallispuvun hame on vihreäpohjaista parkkumia. Hameen raidoitus muodostuu kahdesta erivärisestä raitaryhmästä. Liivi on samaa kangasta kuin hame. Se suljetaan edestä piilohakasilla ja takaa löytyy laskoskörtit. Tasku on punaista villakangasta ja sitä kiertää musta reunus. Vahterin (1950, 14) mukaan tasku reunustetaan samalla sinivalkealla pirtanauhalla kuin millä se sidotaan vyötärölle. Tässä pukumallissa ei ole esiliinaa. Paidassa on avara pääntie ja pysty hapsureunainen kaulus. Vihreä-oranssi huivi on suuri ja Vahterin (1950) ohjeen mukaan se kudotaan kiiltolangasta. Huivi puetaan liivin päälle ja sen etukulmat voidaan pujottaa sormuksen läpi. Tämän huivin voi korvata silkkihuivilla.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, joka päällystetään vihreällä tai punaisella silkillä. Tykkipitsin laatuun ei oteta kantaa Vahterin (1950) tai Kuoreveden kansallispuvun valmistusohjeen (1934) teksteissä. Tytöt käyttänevät nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Vahter, 1950, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36/38