Ilmajoki

Historia

Ilmajoen kansallispuku julkaistiin vuonna 1920. Sen suunnitteli U.T. Sirelius Alma Koskisen aloitteesta. Ilmajoen kansallispuku oli ensimmäinen Etelä-Pohjanmaan kansallispuvuista. Oma pukuni on osittain itse tehty sekä osittain Vuorelman tuotantoa ja peräisin 1900-luvun jälkipuolelta.

Puvun osat

Ilmajoen hame on sinipohjainen ja siinä on raitaryhmiä, joissa on ohuiden raitojen keskellä punavalkea flammutäpläraita. Pukuun kuuluu kaksi erilaista liiviä. Alkuperäinen liivi on lyhyempi ja raidoitettu, mutta pukuun lisättiin Kaukosen mukaan vuonna 1953 Ilmajoki-Seuran toivomuksesta Hilkka Vilppulan suunnittelema pidempi punainen liivi, joka kuuluu minun pukukokonaisuuteeni. Liivissä on vaskinappirivistö ja takana voimakkaat laskoskörtit. Taskua tai esiliinaa pukuun ei kuulu. Paita on pystykauluksinen ja yksinkertainen. Hartioilla pidetään sinikirjavaa silkkihuivia. Koruna puvussa on kullattu helysolki, joka vastaa Jurvan solkea. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on sininen, kirjailtu tykkimyssy, jota ompelen parhaillaan. Tytöt pitävät punaista ja tummaa silkkinauhaa.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 40