Kuortaneen kuoropuku

Kuortaneen puku ei ole kansallispuku vaan ns. kuoropuku. Tunnetuimmat kuoropuvut, Kuortane ja Alavus, on suunniteltu 1920-1930-lukujen vaihteessa. Tällöin haluttiin kuorolaisille yhtenäiset, kansallispukumaiset puvut. 1970-luvulla, kun kansallispukuja ryhdyttiin tarkastamaan, huomattiin, ettei kuoropuvuilla ollut esikuvia paikallisessa kansanpukuhistoriassa. Tämän jälkeen näitä pukuja on alettu nimittää kuoropuvuiksi ja niitä ei ole pidetty yhtä arvossa kuin kansallispukuja. Kuoropukujen väheksyntä näkyy hyvin niukassa lähdeaineistoissa. Niitä ei mainita eikä kuvata 1900-loppupuolen kansallispukukirjallisuudessa ollenkaan.

Kuortaneen kuoropukua suunniteltiin 1920-luvun lopulta alkaen kuoronjohtaja Armi Klemetin johdolla. Se on hyvin samankaltainen Alavuden kuoropuvun kanssa. Sen ensimmäinen julkinen esiintyminen oli vuonna 1931 Helsingin laulujuhlilla. Yksinkertaisesta Kuortaneen kuoropuvusta tuli todella suosittu ja sitä ommeltiin paljon 1900-luvun alkupuolella. Helmi Vuorelma alkoi valmistamaan pukua 1950-luvulla. Minulla on kaksi Kuortaneen kuoropukua, kumpikin niistä on 1900-luvun alkupuolelta.

Kuortaneen kuoropuvun liivihameen hameosa muodostuu mustista ja punaisista leveistä raidoista. Edessä on kaksi sinistä raitaa. Punaisissa raidoissa on suuria, vaaleita, päälle ommeltuja sydänrypäskuvioita. Liivi on mustaa samettia ja se suljetaan edestä vaskihakasparilla. Hakasissa on lehtimäistä muotoilua.  Tasku riippuu liivin alaosasta metalliketjulla, joka kiinnittyy taskun lehtimäiseen vaskiosaan. Tasku on pienehkö, mustaa samettia ja reunustettu punaisella nauhalla. Paidassa on avoin pääntie, se ja rannekkeet on koristeltu punaisin ompelein. Paidassa on poimutuksia pääntien ja rannekkeiden läheisyydessä. Rintaan kiinnitettävä koru on hopeoitu neula, josta riippuu helyjä.

Kuortaneen kuoropuvun päähineenä on tykkimyssy, jonka koppa on päällystetty punaisella silkillä. Tytöt käyttävän päässään silkkinauhoja siten, että paksumman punaisen nauhan päälle asetetaan ohuempi musta nauha.

Lisätietoa ja mielenkiintoinen lehtiartikkeli Kuortaneen kuoropuvun synnystä löytyy Sohvaneulomon blogitekstistä elokuulta 2015.