Ruokolahti

Historia

Ruokolahden kansallispuvun kokosi Tyyni Vahter 1930-luvulla ja julkaisi siitä työohjeet kirjassaan (Kaukonen 1985, 351). Minun Ruokolahden pukuni on 1900-luvun jälkipuolelta, itse Vuorelman materiaaleista ommeltu.

Puvun osat

Ruokolahden puvun hame lampaanmustaa eli tummanruskeaa puolivillakangasta ja sen helmassa on punainen verkahelmus. Liivi on tummansinistä villakangasta. Liivin pääntiellä ja hakasten alla on punaista verkaa, takaosassa halkiot. Liivi suljetaan edestä vaskisella hakasparilla. Paidassa on pieni, punaisella kirjonnalla koristeltu pystykaulus ja etuhalkio. Rannekkeissa on samaa punaista kirjontaa kuin kauluksessa. Esiliinassa on tasaraidoitus, jossa vuorottelevat punaiset kudotut ja siniset nyytinkiraidat. Esiliina sidotaan vyötäisille keltaisella, vihreällä ja punaisella villalangalla palmikoidun nauhan avulla. Pukuun kuuluu isohko, hopeinen paljinsolki, jolla suljetaan paidan etuhalkio.

Aikuisten naisten päähine on suurhuntu. Kuvassa sitä ei ole sidottu oikeaoppisesti. Tytöt käyttävät moniväristä pinteliä, jossa on pitkät silkkinauhat takana.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Pursiainen 1982, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 38/40