Sipoo / Sibbo

Historia

Sipoon (Sibbo) kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin pukuihimme. Puku koottiin 1920-luvun alkupuolella. Oma pukuni on ommeltu vuonna 1979.

Puvun osat

Sipoon puvun villakankaisen hamekankaan pohjavärinä on ruskeanvihreä. Väri on niin tumma, että näyttää kauempaa mustalta. Hameessa on raitaryhmiä, jotka muodostuvat symmetrisesti valkeista, punaisista, mustista ja keltaisista ohuehkoista raidoista. Liivi on ruskeavihreää verkaa tai samaa materiaalia kuin hamekangas. Se suljetaan edestä viidellä messinkinapilla ja takana körttien paikalla on niin ikään messinkinappipari. Liivin takakappaleen alareuna on kulmikas. Paidassa on piilonappilista ja leveähköt reikäompeleet kääntökauluksessa sekä rannekkeissa. Esiliina on valkeaa villakangasta, jossa on kapeita raitaryhmiä mustalla, keltaisella ja punaisella. Sipoon pukuun kuuluu kaksi taskua, jotka ovat ruskeanvihreää liivi- tai hamekangasta. taskut on reunustettu punaisella kankaalla ja koristeltu kirjonnalla. Tasku suljetaan messinkinapilla. Puvun kanssa käytetään valkeaa, kukkakuvioista villahuivia tai silkkihuivia, joka puetaan liivin päälle ja suljetaan hopeasoljella. Sukat ovat punaiset tai valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, joka voi olla luonnonvalkea, ruskeanvihreä, musta tai punainen. Minun puvussani on luonnonvalkea myssy. Tykkipitsinä on teollinen tyllipitsi, mutta pitsi voisi olla myös nyplätty.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36/38