Etelä-Pohjanmaa

Historia

Etelä-Pohjanmaan eli Härmän-Isonkyrön seudun kansallispuku syntyi vuonna 1922, jolloin U.T. Sirelius julkaisi pukumallin Suomen Kansallispukuja II -teoksessaan. Etelä-Pohjanmaan puku on tarkastettu 1990-luvulla. Minulla on vuoden 1922 mallia oleva puku, joka on hyvin suosittu kansallispuku yhä. Pukuni on Vuorelman tuotantoa 1900-luvun loppupuolelta.

Puvun osat

Etelä-Pohjanmaan puvun hamekankaassa on flammukuviointi. Pohjaväri on punainen ja raidoitus on värikästä, mm. mustaa, keltaista, vihreää ja vaaleanpunaista. Leveä raidoitus on epäsymmetrinen ja puuttuu etuosasta eli esiliinan alta erilainen kuin muualta. Tämän puvun liivi on mustaa samettia, se voisi olla myös mustaa parkkumia. Liivi nyöritetään punaisella nyörillä. Laskoskörtit ovat pienet ja liivissä on muotolaskos vaakatasossa vyötäisillä. Puvussani on vihreä puuvillaesiliina, jonka alareunassa on kapea reikäommelkoristelu. Esiliina voisi olla myös vihreää silkkiä.  Pyöreähkö tasku on koottu tilkuista ja se kiinnitetään vaskikoukulla liivinreunaan. Paita on koristelematon ja yksinkertainen pienellä pystykauluksella. Koruna on näyttävä, kullattu helysolki.

Etelä-Pohjanmaan puvun kanssa aikuiset naiset käyttävät tykkimyssyä. Myssyn koppa on päällystetty punaisella silkillä ja siinä on kasviaiheista kirjontaa. Tykkipitsi on nyplätty tai teollinen. Neidot käyttävät kovitettua tryytteröä, joka on päällystetty mustalla silkillä ja jonka takaosaan on kiinnitetty mustia ja punaisia silkkinauhoja. Tytöt käyttävät puna-vaaleanpuna-mustia nauhoja. Sukat ovat vihreät.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36