Historia
Rautjärven kansallispuvun kokosi vuonna 1960 Toini Kaukonen, puvun tilaajana toimi Rautjärven kiertävä naiskotiteollisuuskoulu ja marttayhdistys (Kaukonen 1985, 351). Oma pukuni on Helmi Vuorelma Oy:n tuotantoa 1900-luvun jälkipuoliskolta.
Puvun osat
Rautjärven kansallispuvun hameita on kaksi, minulla on sininen helmushame. Se on villakangasta, prässätty ja helmassa kiertää punaisesta verasta ommeltu helmus. Tyköistuva liivi on sinistä villakangasta ja se suljetaan edestä vaskihakasilla. Hakasten alla ja pääntien reunassa on punaista verkaa. Liivin takaosassa on laskoskörtit. Paidan pieni pystykaulus ja etuhalkio sekä rannekkeet on koristeltu puna-sinisellä kirjonnalla. Esiliinassakin on kaksi vaihtoehtoa: toinen on puna-sini-valkoinen, toinen puna-valkoinen, minulla on jälkimmäinen esiliina. Esiliinassa on kudotus vaakaraidat ja helmassa puna-valkea hapsutus. Rautjärven pukuun kuuluu iso, hopeinen paljinsolki. Vyötärölle ripustetaan koukulla vyölliset.
Aikuinen nainen pukeutuu suurhuntuun. Kuvassa huntu ei ole oikeaoppisesti sidottu. Nuoret naiset käyttävät sykerölaitetta tai korkeaa punaista verkapäähinettä ja tytöt pukevat päähänsä punaisen verkanauhan.
Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.
Koko: 34 /36