Kärkölä

Historia

Kärkölän kansallispuvun suunnitteli Toini-Inkeri Kaukonen Kärkölä-seuran tilauksesta vuonna 1970. Kärkölän puku on ollut Vuorelman tuotannossa. Oman pukuni on ommellut nuori tyttö yläasteen käsityön tunneilla 1900-luvun loppupuolella.

Puvun osat

Kärkölän puvun hameessa on helakanpunaisella, kuten Kaukonen itse väriä kuvaa (1985, 324), pohjalla leveitä raitaryhmiä, joissa on vaalean ja tumman vihreää, mustaa, ruskeaa, sinistä, valkeaa ja keltaista eripaiksuista raitaa. Punainen pohjavärikin sisältää useamman sävyn. Liivi on samaa kangasta kuin hame ja siinä on hyvin runsaat laskoskörtit. Taskun päällinen on hamekangasta ja tausta vihreää kangasta, joka myös reunustaa taskua. Esiliinan alareunassa on kapea nyplätty pitsi. Sama pitsi löytyy paidan kääntökauluksesta. Paidan hihat ovat leveät ja sen etuhalkio suljetaan hopeisella, koristeettomalla paljinsoljella.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka koppa on päällystetty vaaleansinisellä, ketjupistoin kirjaillulla silkillä. Tykkimyssyni on vielä työn alla. Tytöt käyttävät nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Hakala, S-L, Ijäs, U-K, Suominen, H., 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 38/40