Tammela

Historia

Tammelan kansallispuvun tilasi professori Esko Aaltonen Tammelan kotiseutumuseoon. Sen kokosi Tyyni Vahter vuonna 1950. (Kaukonen 1985.) Oma pukuni on Helmi Vuorelman tuotantoa 1970-luvulta. Puvun aiemmin omistanut rouva on asunut Ruotsissa viimeiset 70 vuotta. Hän osallistui aviomiehensä kanssa aikoinaan erilaisiin ruotsalaisiin juhliin ja halusi pukeutua suomalaiseen kansallispukuun. Niinpä hän Suomen reissullaan hankki tämän Tammelan puvun, joka on nähnyt monenlaisia tapahtumia historiansa aikana.

Puvun osat

Tammelan puvun hameessa vuorottelevat punaiset ja siniset raidat ohuempien värikkäiden raitaryhmien kanssa. Humppilan hameessa sininen on vihreä, muuten malli on sama. Sininen liivi suljetaan liivikankaalla päällystetyillä napeilla, myös körttien yläpuolella on napit. Paidan pystyssä kauluksessa, rannekkeissa ja esiliinassa on reikäompelukoristeet. Taskun pohjaväri on sininen ja keskellä sekä reunustuksessa on hamekangasta. Tasku sidotaan vyötäisille viitelöidyllä  nauhalla.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka silkki on kermanvärinen. Tykkipitsinä tylli tai nyplätty pitsi. Tyttöjen päähineenä ovat tummansiniset nauhat.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

 

Koko: 36.