Juva

Historia

Juvan kansallispuku julkaistiin vuonna 1978. Sen kokosi Hilkka Vilppula Juvan kotiseutu- ja museoyhdistyksen, käsityöneuvonta-aseman sekä kulttuurilautakunnan muodostaman kansallispukutoimikunnan tilauksesta (Meinander 2019). Juvan puvusta löytyy kovin vähän tausta-aineistoa. Veera Meinanderin uudehko kuvaus Juvan naisten kansallispuvun syntyvaiheista on kuitenkin verkossa luettavissa.

Oma pukuni on ommeltu 1980-luvun alussa ystävälleni hänen ollessaan nuori tyttö. Puvun ompeli hänen mummonsa, joka Juvan kansallispuvun julkistamisesta innostuneena ompeli ensin puvun itselleen ja sitten lapsenlapselleen.

Puvun osat

Juvan kansallispuvun hame on kanervanpunaista villakangasta, joka on raidoitettu ohuin vaaleansinisin ja mustin raidoin. Mustia raitoja reunustaa kapeat keltaiset raidat. Liivi on mustaa villakangasta ja etumuksessa on kaksirivinapitus. Napit on päällystetty liivikankaalla. Tasku on koottu hamekankaan paloista ja reunustettu mustalla liivikankaalla. Tasku sidotaan vyötärölle puna-sinisellä pirtanauhalla. Pukuun ei kuulu omaa esiliinaa. Paidassa on lyhyt pystykaulus ja halkio edessä. Halkio suljetaan hopeasoljella, joka vastaa Suur-Savon kansallispuvun solkea.

Aikuisen naisen päähine on leveällä pitsillä reunustettu tanu, samankaltainen kuin Etelä-Savon kansallispuvussa. Tytöt käyttävät sini-punaisia silkkinauhoja.

Lähde: Meinander, Veera 2019. Juvan naisen kansallispuvun syntyvaiheet, http://museonayttely.fi/nykytallennus/fi/10/-1/85/Juvan+naisten+kansallispuvun+syntyvaiheet (viitattu 27.12.2019).

Koko: 34