Iitti

Historia

Iitin kansallispuvun kokosi Tyyni Vahter 1930-luvulla, mallina oli Kansallismuseon kokoelmiin kuuluva iittiläinen kansanpuku. Kaukosen (1985, 45) mukaan kirjailija A.W. Lindgren mainitsi jo vuonna 1864, että ”iittiläisten perinteiseen waatetukseen kuului avarat ja lumiwalkoiset paidan-hiat, joiden suut, samate kuin leweä paidan-kaulus owat taitavasti ommellut rei’ille”. Kansallismuseon kansanpuvussa on samankaltainen esiliina kuin tarkistetussa Jaalan kansallispuvussa (!), mutta Kaukosen mukaan Vahter muutti esiliinan pystyraidat poikittaisiksi helmaraidoiksi Iitin puvussa. Iitin puku oli Vuorelman tuotannossa, nykyisin Suomen Perinnetekstiilit oy myy pukua. Minun pukuni on Vuorelman tuotantoa 1900-luvun loppupuolelta. 

Puvun osat

Iitin kansallispuvun hamekangas punapohjaista villakangasta, jossa on ohuita keltaisia raitoja. Liivi on niukka ja lyhyt, musta villakangas on reunustettu sinisellä nauhalla. Liivi on malliltaan yksinkertainen ja se suljetaan edestä hakasilla. Esiliinassa on vaaleansinisiä poikkiraitoja alaosassa. Tasku on pieni ja monivärisesti kirjottu, koristeena on helmiä. Paidassa on isohko kääntökaulus. Kaulus ja paidan miehusta on koristeltu reikäompeleilla. Rannekkeissa on punaiset tupsut. Koruna on Elimäen pukuunkin kuuluva levyriipus (kuvassa Jaalan levyriipus, Elimäen riipuksessa ketjuja on enemmän).

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Koppa on päällystetty mustalla silkillä, jossa on ketjupistokirjontaa monella värillä. Tykkipitsi on kirjottu tyllipitsi tai nyplätty. Puvun kanssa käytetään valkeita sukkia.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 40/42