Degerby

Historia

Degerbyn kansallispuku on suomenruotsalaisi pukujamme. Se koottiin Yngvar Heikelin 1920-luvulla tekemien tutkimusten perusteella saman vuosikymmenen loppupuolella. Oma pukuni on ammattiompelijan tekemä 1970-luvulla ja sen edellinen omistaja käytti pukua vain neljä kertaa!

Puvun osat

Degerbyn puvun hamekangas on pohjaväriltään sinistä villakangasta. Hameessa on raitaryhmiä, jotka muodostuvat keltaisista, vihreistä ja punaisista ohuista pystyraidoista. Liivi on sinistä villakangasta ja se suljetaan edestä nyörillä. Liivi on yksinkertainen takaa, siinä ei ole körttejä. Tasku on pohjaväriltään sininen ja se on reunustettu vihreällä nauhalla. Taskua koristaa kukka-aiheinen kirjonta. Taskun paikka on oikealla puolella. Esiliina on vihreää villakangasta ja sen alareunassa on laskos. Esiliina sidotaan vyötäisille monivärisellä pirtanauhalla ja nauhan päät sidotaan vasemmalle. Paidassa on pieni pystykaulus ja nappilista edessä. Puvun kanssa käytetään joko silkkihuivia tai valkeapohjaista kukkakuvioista villahuivia. Huivi puetaan liivin päälle ja kiinnitetään hopeaneulalla. Sukat ovat punaiset.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Myssyn silkki voi olla sininen, punainen, musta, luonnonvalkea tai vihreä. Minun myssyni on koristeltu värikkäällä kirjonnalla. Tykkipitsi on joko nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36, lyhyehkö