Joroisten pitäjänpuku

Joroisten pitäjänpuku ei ole kansallispuku vaan nimensä mukaisesti pitäjänpuku. Pitäjänpuvut ovat vapaammin suunniteltuja ja toteutettuja, vaikka nekin pohjautuvat usein vanhoihin vaatelöytöihin tai perunkirjoitusten kuvauksiin. Pitäjänpuvuista en ole löytänyt valtakunnallista rekisteriä, joten niiden määrää on vaikea arvioida.

Historia

Ensimmäinen Joroisten pitäjänpuvun mallikappale valmistui syksyllä 1980. Sen suunnitteli ja valmisti Ulla Närvänen Joroisista löytyneiden tilkkujen perusteella.  Oma pukuni on ommeltu ensimmäisten joukossa, sillä uusia pitäjänpukuja valmistettiin paljon Joroisten 350-vuotisjuhliin 1981. 

Puvun osat

Joroisten pitäjänpuvun liivihame on punaista villakangasta. Liivihameen yläosaa reunustaa sininen nyöri, joka muodostaa yläselkään koristekuvion. Etuosassa on nyöritys, nyöri on kullanvärinen. ”Jotain kimaltavaa halusin pukuun liittää. Muistuttakoon kimallus sitten hangen hohdetta tai kartanotyyliä. Näin tein etuosaan kultaisen lettipunoksen, joka on ainoa valmiina ostettu osa,” kertoo Närvänen Joroisten lehdessä syksyllä 1980. Paidassa on pieni pystykaulus ja halkio edessä. Puuvillaesiliinaa koristavat puna-siniset kapeat poikkiraitaryhmät. Esiliina sidotaan vyötäisille sini-valkealla pirtanauhalla. Pukuun kuuluu Kalevala Korun solki-23

Joroisten pitäjänpukuun ei kuulu päähinettä.

Koko: 36/38