Parikkala

Parikkalan kansallispuvun tilasi Särkisalmen nuorisoseura ja sen suunnitteli Tyyni Vahter vuonna 1950. Puku kuuluu Keski-Karjalan savakkopukuihin ja siinä onkin yhtäläisyyksiä mm. Sortavalan pukuun. Helmi Vuorelma valmisti Parikkalan pukua ja minun pukunikin on mittatilauksena Vuorelmalta tilattu puku 1960-1970-luvulta. Oma pukuni kuului aikoinaan ystäväni mummolle ja puku on iästään huolimatta loistokuntoinen.

Parikkalan kansallispuvun hameessa vuorottelevat ohuet punaiset, siniset, harmaat ja valkeat raidat. Esiliinan helmaa reunustaa näyttävä, punavalkoinen solmeiltu hapsu. Liivi on mustaa villaa ja siinä on samanlainen laskoshelma kuin Sortavalan ja Kurkijoen pukujen liivissä. Liivi suljetaan pienillä vaskihakasilla, joiden alle on ommeltu punaiset verkalaput. Hakaset vastaavat Kurkijoen liivin hakasia. Tasku on pienehkö ja ommeltu liivikankaasta. Se on reunustettu hamekangaskaitaleella. Paidassa on leveähköt hihat, reikäommelkoristeet hihoissa sekä pystykaulus, joka on niin ikään koristeltu reikäommelkuviolla.

Kookas liinakankainen tanu kuuluu tämän puvun päähineeksi. Se on minulla vielä tekeillä. Tytöt käyttävät punaisia silkkinauhoja. Paidan etuhalkio suljetaan hopeoidulla soljella (minun solkeni hopeointi on kulunut aikojen saatossa pois). Soljessa on köynnöskoristelua.