Parikkala

Historia

Parikkalan kansallispuvun tilasi Särkisalmen nuorisoseura ja sen suunnitteli Tyyni Vahter vuonna 1950 (Kaukonen 1985). Puku kuuluu Keski-Karjalan savakkopukuihin ja siinä onkin yhtäläisyyksiä mm. Sortavalan pukuun. Helmi Vuorelma valmisti Parikkalan pukua ja minun pukunikin on mittatilauksena Vuorelmalta tilattu puku 1960-1970-luvulta. Oma pukuni kuului aikoinaan ystäväni mummolle.

Puvun osat

Parikkalan kansallispuvun hameessa vuorottelevat ohuet punaiset, siniset, harmaat ja valkeat raidat. Liivi on mustaa villaa ja siinä on samanlainen laskoshelma kuin Sortavalan ja Kurkijoen pukujen liivissä. Liivi suljetaan pienillä vaskihakasilla, joiden alle on ommeltu punaiset verkalaput. Hakaset vastaavat Kurkijoen liivin hakasia. Esiliinan helmaa reunustaa näyttävä, punavalkoinen solmeiltu hapsu.  Tasku on pienehkö ja ommeltu liivikankaasta. Se on reunustettu hamekangaskaitaleella. Paidassa on leveähköt hihat, reikäommelkoristeet hihoissa sekä pystykaulus, joka on niin ikään koristeltu reikäommelkuviolla. Paidan etuhalkio suljetaan köynnöskoristeellisella soljella.

Kookas liinakankainen tanu on aikuisen naisen päähine. Se on minulla vielä tekeillä. Tytöt käyttävät punaisia silkkinauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

 

Koko: 36