Puruvesi

Historia

Puruveden seudun eli Kerimäen kansallispuku syntyi vuonna 1952 Kerimäki-Seuran tilauksesta. Puvun kokosi Tyyni Vahter (Kaukonen 1985). Oma pukuni on eteläsavolaisen rouvan valmistama 1900-luvun jälkipuolella.

Puvun osat

Puruveden seudun hamekankaassa on tummansininen pohja ja siinä keltaisia sekä valkeita ohuehkoja raitoja ja flammutäpliä. Liivi on tummansinistä villakangasta ja se suljetaan edestä ympyräaiheisella vaskihakasparilla. Liivin takaosassa on laskoskörtit ja niiden yläpuolella liivikankaalla päällystetyt napit.  Paidassa on avara pystykaulus. Tasku on samaa sinistä kuin liivikangas ja sitä koristaa hameesta tuttu raitaryhmä. Tasku on reunustettu puna-valkealla pirtanauhalla, jolla tasku myös sidotaan vyötärölle. Valkea esiliina on läpikuultavan ohut ja kuviokudottu. Samanlainen kuvio toistuu valkeassa huivissa, jonka kolmessa kulmassa on ketjupistoin kirjottu kukka-aihe. Paidan rinnukseen kiinnitetään hopeinen solki, jossa on koristeena aaltomainen kuvio.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka isohko koppa on päällystetty vaaleansinisellä silkillä. Silkki on koristeltu mustalla ketjupistokirjonnalla. Minun pukuni tykkipitsinä on raumalainen floderi, mutta Kaukosen (1985, 344) mukaan Puruveden seudun pukuun kuuluu oma kirjailtu tyllitykki.

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 42/44.