Historia
Rovaniemen kansallispuku julkaistiin vuonna 1953. Sen kokosi Tyyni Vahter Rovaniemen Kalevalaiset Naiset ry:n ja Rovaniemen naiskotiteollisuuskoulun tilauksesta (Kaukonen 1985, 341). Kokoelmiini kuuluu kaksi Rovaniemen kansallispukua, kumpikin Helmi Vuorelma Oy:n valmistamia 1900-luvun jälkipuoliskolla.
Puvun osat
Rovaniemen puvun villakankainen hame on pohjaväriltään sininen. Värikkäät raitaryhmät sisältävät eri punaisen sävyjä, keltaista, valkoista ja vihreää. Verasta ommeltu liivi on tummansininen ja se suljetaan edestä koristeellisella hakasoljella. Takaosassa on laskoskörtit. Paidassa on pieni pystykaulus, etuhalkio ja olkalaput. Esiliinaan on kuviokudottu neljästä nastasta muodostuvia kuvioita. Tasku on ommeltu liivikankaasta ja sitä koristaa hameesta tuttu raita. Tasku on reunustettu pirtanauhalla ja se sidotaan vyötärölle samaisella nauhalla. Paidan halkio suljetaan saamelaistyylisellä helysoljella. Kaukosen (1985, 341) mukaan entisajan peräpohjolaisissa vaatteissa ei käytetty saamelaiskoruja, joten puvun kanssa voisi käyttää myös rengassolkea. Vyötäröllä pidetään avainkokkaa (kuva tulossa).
Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Myssy on päällystetty kermanvärisellä silkillä, kirjottu sinisellä ja paljeteilla. Olen valmistanut tämän myssy itse. Tyttöjen päähine on siniset silkkinauhat.
Lähde: Kaukonen, 1985 & Malvalehto, 1997, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.
Koko: 36 ja 38