Ylä-Savo (tarkistettu)

Historia

Ylä-Savon kansallispuvun ensimmäisen version kokosi Tyyni Vahter vuonna 1948 Ylä-Savon nuorisoseurojen liiton tilauksesta (Kaukonen 1985, 346). Ylä-Savon puku on tarkistettiin vuonna 1989.

Oma Ylä-Savon tarkistettu kansallispukuni on ommeltu 1990-luvulla. Liivi on ammattiompelijan aikaansaannos, muut osat puvusta on ommellut keskisuomalainen rouva.

Puvun osat

Ylä-Savon kansallispuvun puolivillaisen hameen pohjaväri on tummansininen ja siinä on kelta-puna-vihreitä raitoja. Liivi on tummansinistä villakangasta, florettia minun puvussani. Liivi suljetaan edestä kaksirivinapituksella, napit on päällystetty liivikankaalla. Liivin takana on runsaat laskoskörtit. Paidassa on aliset, pystykaulus ja neliskulmainen pääntie. Hihat ovat runsaat ja ne on poimutettu olalle, hihansuissa on vetopoimutusta. Pellavainen esiliina on leveä ja yksinkertainen. Tasku on koostuu kangaspaloista ja kiinnitetään vyötäisille pirtanauhalla. Tarkistettuun Ylä-Savon pukuun ei kuulu koruja, kuten vanhempaan malliin.

Aikuisten naisten päähine on tykkimyssy. Myssyn koppa on päällystetty punaruskealla silkillä, joka on koristeellisesti kirjottu. Oma tykkimyssyni on vielä työn alla ja kuvassa olen pukeutunut vanhemman Ylä-Savon puvun tykkimyssyyn. Tykkipitsinä on iso tyllipitsi. Tytöt käyttävät punaisia nauhoja.

Lähde: Ylä-Savon naisen puku, Suomalaiset kansallispuvut, http://www.kansallispuvut.fi/puvut/ylasavo_np2.htm (viitattu 27.12.2019)

Koko: 36