Historia
Mustasaaren (Korsholm) kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin pukuihimme. Puvusta on kaksi versiota, tumma ja punainen. Tämä minun pukuni edustaa tummaa pukumallia. Tumma puku julkistettiin vuonna 1909, punainen 1920-luvulla. Oma pukuni on ommeltu 1940-luvulla Mustasaaressa. Kuvassa puvun 19-vuotias ompelija ja omistaja seisoo kotipihallaan uudessa kansallispuvussaan vuonna 1944.
Puvun osat
Mustasaaren kansallispuvun hamekankaassa on mustalla pohjalla tasalevyisiä vihreitä, keltaisia, vaaleansinisiä ja punaisia raitoja. Esiliinassa toistuu samat raidat, mutta ohuempina. Esiliinassa on alareunassa laskos ja se sidotaan vyötärölle punakirjavalla pirtanauhalla, jonka päissä on kookkaat tupsut. Liivi on punainen, malliltaan lyhyt. Liivi suljetaan edestä neljällä nappiparilla. Liivin takaosassa ei ole körttejä, mutta niiden paikalla on nappipari. Paidassa on nappilista ja punaista kirjontaa kauluksessa, hihan liitoskohdassa, nappilistassa sekä rannekkeissa. Puvun kanssa käytetään, liivin alla, huivia, joka voi olla silkkiä tai valko-, puna- tai mustapohjainen kukikas villahuivi. Huivi voidaan kiinnittää hopeaneulalla. Sukat ovat punaiset tai valkeat.
Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, joka päällystetään joko punaisella, viininpunaisella, vihreällä, tummansinisellä, mustalla tai luonnonvalkealla silkillä. Tykkipitsinä nyplätty tai tyllipitsi. Toinen vaihtoehto on ns. korvamyssy (öramössa), joka on ommeltu kukikkaasta puna- tai mustapohjaisesta kankaasta. Minulla tällainen myssy on Raippaluodon puvussa.
Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.
Koko: 36/38, reilu liivi