Viljakkala

Historia

Viljakkalan kansallispuvun kokosi Liisa Bergiuksen aloitteesta 1930-luvulla Tyyni Vahter. Puvusta julkaistiin pian kokoamisen jälkeen kuvat Vahterin Suomalaisia kansallipukuja teoksessa. (Kaukonen 1985, 333.) Puku on ollut Vuorelman tuotannossa ja oma pukunikin on Vuorelman valmistama 1900-luvun puolivälistä.

Puvun osat

Viljakkalan puvun hame- ja liivikangas on pomsia, jonka punaisella pohjalla on kapeahkoja sinisiä, mustia, vihreitä, valkeita ja keltaisia raitoja erilaisina raitaryhminä. Liivi on malliltaan niukka ja tyköistuva. Se suljetaan edestä liivikankaalla päällystetyillä napeilla ja takana on läppäkörtit. Esiliinan alareunassa on ransusolmitut hapsut, jotka on purettu esiliinakankaasta. Paidassa on pystykaulus, jonka reuna on hapsutettu. Tasku on mustaa verkaa ja reunustettu keltaisella kankaalla. Tasku on koristettu kirjontakuvioin ja se sidotaan vyötärölle punavihreällä pirtanauhalla. Pukuun kuuluu raidallinen silkki- tai keinokuituhuivi, jonka korvaan silkkihuivilla. Koruna on Punkalaitumen puvusta tuttu levyriipus.

Aikuisen naisen päähine on pienehkö tykkimyssy, joka on päällystetty kellertävällä silkillä. Silkki on kirjottu ketjupistoin. Tykkipitsi on nyplätty. Tytöt käyttävät punaisia nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.